Försvarshistoriska museet invigs i Boden

Det är den största investeringen inom området svensk försvarshistoria på många år. 2 000 kvadratmeter stort blir det nya museet som invigs imorgon på nationaldagen den 6 juni. En stor glaskropp länkar samman två äldre försvarsbyggnader på A8-området i Boden.

Det nya museet kommer att använda sig mycket av ny teknik för att intressera besökarna. Själva byggnaden är väldigt nyskapande, och man kommer att använda sig mycket av filmer och ljud. Chef för museet blir Anna-Karin Rönnbäck som kommer direkt från Norrbottens museum till sin nya tjänst.

- Det känns otroligt spännande och det är en utmaning för mig. Det här museet ligger i en historisk miljö och det finns så många kunniga människor runt omkring det här, det finns fordon, ja allting finns här. Det är ju jätteviktigt att bevara den här traditionen som finns i Boden, som är en militärstad, säger Ann-Karin Rönnbäck.

En annan som jobbat mycket med försvarshistoriska museet i Boden är författaren Lars Gyllenhaal. Han har skrivit många böcker om svenskar i krigstid, bland annat, ”Slaget om Nordkalotten” och ”Svenskar i krig”. För det nya museet har han skrivit texter och tagit fram många intressanta föremål som soldater har lämnat efter sig i länet.

Tidigare har han också skrivit en guide över franska Normandies cirka 20 försvarsmuseum, och han berättar att i Frankrike omsätter historisk turism stora pengar.

- Det här blir ju en av de stora attraktionerna i Norrbotten. I Normandie omsätter den historiska turismen ett hundratal miljoner kronor, med boende och allt runt omkring. I Boden blir det givetvis inte lika stora summor, men turismen kommer säkert att öka, säger Lars Gyllenhaal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".