Hårdare krav på trafikfarliga bussar

Det kan komma hårdare krav från EU hur busschaufförer ska köra högbyggda bussar, så kallade dubbeldäckare. Detta eftersom undersökningar som svenska Vägverket gjort visar att bussarna i vissa väglag är trafikfarliga.
Vägverket fortsätter att undersöka trafiksäkerheten hos bussar som överstiger fyra meter. Nu till hösten skall Vägverkets representant Jan Petzäll informera EU om provsvaren. För chaufförerna behöver vägledning för att förhindra olyckor enligt Pätzell. Efter en stor bussolycka som inträffade vid Fjärdhundra 1998 inledde både Statens haverikommision och Vägverket omfattande prover på vad en buss över fyra meter klarar av för väderförhållanden. Chauffören vid olyckan berättade att han inte hade någon chans att styra bussen och att den självmant for av vägen. För att få svar på orsaken till olyckan påbörjade Vägverket sina undersökningar. Det framkom i undersökningen att en buss som är tre meter hög har 68 procent bättre väghållning än en buss på fyra meter. Bussen som var fyra meter tålde dessutom inte kraftigare vindar och styrde dåligt vid halka. Torr asfalt var det ultimata vägförhållandet för att få bra fäste. Nu kör bussar som är 4,25 meter höga mellan Sundsvall och Luleå. De fackliga organisationer som Norrbottensnytt talat med förklarar att medlemmarna, alltså busschauförerna, har delade åsikter om de nya bussarna. Att det finns saker att åtgärda i trafiksäkerhetssynpunkt men att de är väldigt bekväma ur passagerarsynpunkt. Dessutom har det varit hård kritik mot dubbeldäckare i Tyskland, efter olyckor som inträffat. Därför är har det svenska Vägverkets testresultat uppmärksammats även inom EU.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".