Förskoleläraren Maj-Lis Påve på samiska förskolan i Kiruna. Foto Magdalena Martinsson

Många fler väljer samisk förskola

Intresset för de samiska förskolorna har ökat stort sen i höstas. I Kiruna har antalet barn på knappt ett år nästan fördubblats - från 14 till 26 barn.

Förskolläraren Maj Britt Påve på Samiska förskolan i Kiruna är glad över trenden.

- Många föräldrarna har börjat inse att barnen behöver stärka sin samiska identitet. Föräldrarna har kanske själva misst språket och vill att barnen ska få det, säger hon.

Annelie Sikku vikarierar på förskolan i Kiruna och har även sina egna barn där. Hon tycker det är roligt att barnen blir fler.

- Det är absolut en positiv trend. Men det har verkligen varit en extrem ökning det här året. Vi har haft det kämpigt med både personal och lokaler.

På bara fyra månaders tid - mellan oktober och februari- ökade antalet barn i de samiska förskolorna i Kiruna och Karesuando med 50 procent. Samtidigt har det också börjat många fler barn än tidigare i de samiska förskolorna i Jokkmokk och Gällivare.

I samiska förskolan pratar personalen samiska med barnen. Det handlar också om kultur och traditioner.

- Vi äter samisk mat och sjunger samiska sånger. Ibland bakar vi glödkakor med barnen eller inrättar en lavvu, säger Annelie Sikku.

Katarina Asplunds barn gick tidigare i kommunal förskola i Kiruna, men när de nyligen flyttade till Karesuando började hennes barn i samiska förskolan istället.

- Barnens pappa är same och därför kände vi att det är viktigt att barnen får lära sig språket och kulturen i vardagen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".