Skatteåterbäringen kommer i veckan

Drygt 1,8 miljoner av de drygt 2,6 miljoner skattebetalare som i år deklarerade via Internet, sms eller telefon får tillbaka 9,6 miljarder kronor i överskjutande skatt redan under denna vecka. I Norrbotten är det drygt 55 000 personer som tillsammans får tillbaka 283 miljoner kronor.

Det blev klart i dag när Skatteverket nu avslutat den första omgången av årets granskning av inkomstdeklarationerna.

Slutskattebeskeden och kontoutdragen börjar skickas ut i slutet av denna vecka och utskicket pågår i drygt en vecka. Utskicken sker inte områdesvis, så därför behöver man inte bli orolig om man inte får sina uppgifter samtidigt som grannen eller makan/maken.

Den som har skatteåterbäring att vänta och som uppfyllt alla villkor för att få pengarna före midsommar bör ha pengarna insatta på sitt konto redan i slutet av denna vecka.

Övriga får vänta på sina slutskattebesked till i augusti, september eller december. Slutskattebeskedet i december berör främst egenföretagare och juridiska personer.

- 5 700 deklaranter får inte sina pengar före midsommar, trots att de deklarerat via Internet, sms eller telefon. Det beror på att de tagits ut för granskning och att denna inte hunnit bli klar. Sammanlagt 57 900 togs ut för en närmare granskning, säger Hans-Erik Axelsson, verksamhetsutvecklare vid Skatteverkets huvudkontor.

- Cirka 10 000 deklaranter som bor i egen fastighet eller deklarerat förmögenhet får inte heller sina pengar före midsommar eftersom hela familjen inte deklarerat senast den 2 maj, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverkets huvudkontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".