1 av 2
Urban Norstedt, säkerhetscontroller Vattenfall Vattenkraft.
2 av 2
Bodens kraftstation. Foto: Niklas Jälén

Ny teknik för ökad dammsäkerhet

Vattenfall satsar på ny teknik för att kontrollera säkerheten i sina dammar, bland annat i Luleälven. Det framgick vid ett möte på onsdagen i Boden, som ordnats av Centrum för riskanalys och riskhantering vid Luleå tekniska universitet.

Det finns olika typer av teknik som Vattenfall använder sig av, berättar säkerhetscontroller Urban Norstedt vid Vattenfall Vattenkraft.

- Vi skaffar oss möjligheter att se in i dammarna på ett sätt som vi inte kunde tidigare. Vi har också andra möjligheter idag än förr att använda laser för att ”scanna in” dammarnas form, så att vi kan mäta rörelser. Vi använder även optofiber för att mäta töjningar, temperaturförändringar och rörelser uppåt och nedåt, säger han.

Det är ovanligt att vattenkraftsdammar rasar, men det kan uppstå erosion och sprickor i dammarna. Växthuseffekten kan medföra mer regn i magasinen och isbildningen kan trycka extra på dammväggarna. Det kan också inträffa jordskred och jordbävningar och allt det här gör att dammsäkerheten måste öka, bland annat med ny kontrollteknik.

Urban Norstedt anser ändå att dammarna är säkrare nu än tidigare och människor behöver inte vara oroliga för dammras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".