Filmen om Vittula kan stoppas

Filmatiseringen av Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula skjuts på framtiden. Anledningen är att Svenska filminstitutet har krävt tillbaka förhandsstödet på fem miljoner kronor sedan det framkommit att delar av underlaget i ansökan var förfalskat.
Det var efter interna bråk och flera avhopp från filmteamet som Svenska filminstitutet beslutade att granska ansökan om förhandsstöd på nytt. Enligt dåvarande långfilmskonsulenten Niklas Rådström gjorde avhoppen att förutsättningarna hade ändrats så drastiskt att filminstitutet beslutade att dra tillbaka stödet på fem miljoner kronor. Dessutom väcktes frågan om att delar av underlaget i ansökan var förfalskat. Niklas Rådström säger att de här uppgifterna tillsammans gjorde att det uppstod en osäkerhet kring projektet. Han säger också att misstankarna om att underlaget inte var korrekt inte gjorde det lättare för projektet att få behålla förhandsstödet. Men trots misstankarna finns det inget som säger att filminstitutet inte kommer att stödja filmatiseringen av Populärmusik från Vittula, men först måste en ny ansökan lämnas in och behandlas. Enligt författaren Mikael Niemi handlar det mest om en formalitet och uppgifterna från filminstitutet, om att delar av underlaget i ansökan var förfalskat, ger han inte mycket för. - Det tror jag bara är spekulationer. Jag tror inte på det, helt enkelt. Stödet från Svenska filminstitutet utgör en fjärdedel av projektets totala budget på 20 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".