1 av 2
Räddningschef Bengt Nilsson, Boden
2 av 2
Kommunalrådet Olle Lindström (m), Boden

Boden utvecklar dammhaveriplanen

Det finns flera hot mot vattenkraftsdammarna med risk för ras, till exempel sprickor, jordskred och terroristangrepp, men Vattenfall säger att sannolikheten för dammhaveri är liten.

Trots det finns en uppbygd beredskap i till exempel Boden för åtgärder, om det värsta skulle inträffa och både kommunen och räddningstjänsten deltar i planeringen.

Bengt Nilsson är räddningschef.

- Beredskapen ser ganska bra ut för vi har jobbat med detta under lång tid. Idag har vi en fungerande dammhaveriplan och den förfinar vi nu utifrån de nya beräkningar, som Vattenfall kommer fram till. Dessutom sjunker risken för haveri i och med de förstärkningsåtgärder, som Vattenfall genomför, säger han.

Vid en konferens i Boden med Universitetets Centrum för riskanalys och riskhantering framhölls att de nya dammarna är säkrare än de gamla, men det kan till exempel inträffa klimatförändringar med mer nederbörd i fjällen och det innebär ökat tryck på dammarna. Det kan också bli blåsigare klimat och sättningar i berget. Det kan inträffa jordskred och erosion, för att inte tala om terroristangrepp. Det här gör att dammarna måste förstärkas ytterligare med högre dammar och extravallar med stora stenblock. Men ett ras kan ändå inträffa och då är bland andra kommunerna ansvariga för räddningsinsatser.

En av dem som övat för sådana är kommunalrådet Olle Lindström i Boden.

- Vi hade en tvådagarsövning tidigare med Länsstyrelsen och alla kommunens förvaltningschefer och styrelseordföranden och till hösten ska vi delta i en ny övning. När det gäller allmänheten så ska den informeras vid en olycka och det ansvarar kommunens informationsavdelning för, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".