Foto: Pressens Bild

Antalet rovdjur minskar i länet

Antalet familjegrupper av lo och järv har minskat i Norrbotten, visar en preliminär rapport från länsstyrelsen. Loföryngringarna har minskat från 32 förra vintern till 24 den gångna vintern och järvföryngringarna har minskat från 45 till 29.

Gabna sameby har det högsta rovdjurstrycket i Norrbottens län, det visar en preliminär rapport från länsstyrelsen. Rapporten visar också att det totala antalet föryngringar av lo och järv minskade kraftig jämfört med året innan.

Rapporten bygger på de inventeringar av järv, lo och varg som länsstyrelens fältpersonal gjort tillsammans med samebyarna i länet.

Detta ska sedan användas som underlag för Sametinget när de betalar ut rovdjursersättningar till samebyarna.

Vinterns inventering visar alltså att antalet järv- och loföryngringar minskar i länet.

Loföryngringarna minskar från 32 till 24 och järvföryngringarna från 45 till 29.

Men fortfarande återstår en del efterkontroller av järvföryngringar vilket innebär att slutsiffran kan komma att ändras.

Om antalet rovdjur minskar total i länet är situationen tvärtom inom Gabna sameby. I Gabna ökar framförallt järven och samebyn har det högsta rovdjurstrycket i länet, med sex järvföryngringar och två och en halv loföryngringar.

Inom Tuorpon sameby redovisas fyra järvföryngringar och i dessa båda samebyar har också varsin föryngring avlivats.

När det gäller varg kan länsstyrelsen dokumentera tre tillfälliga besök - Två gångee i de östra delarna av länet och en gång i Arvidsjaurs kommun.

Inventeringarna har genomförts i alla samebyar utom i Talma, där det blev barmark alldeles för tidigt.

Länsstyresen föreslår därför att Talmas ersättning ska bygga på tidigare års inventeringar.

Samebyarna har fram till den 15 september på sig att komma med synpunkter på rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".