Skolavslutningarna i Gällivare flyttar från kyrkan

Ingen av skolorna i Gällivare kommuns tätorter kommer att ha sin skolavslutning i kyrkan i år.

Det kan bero på att kyrkorådet i Gällivare har stramat upp ordningen i kyrkan under skolavslutningarna. Men Laila Furskog, socialdemokratisk ordförande i kyrkorådet i Gällivare anser att det är skolverkets regler om en neutral plats för skolavslutningarna som gjort att de flesta klasser inte kommer till kyrkan i Gällivare i år.

Tidigare år har det varit trångt i kyrkan under skolavslutningsdagen. Men i år är det enbart några skolor i ett par byar som väljer att ha sin skolavslutning i kyrkan. Och kyrkorådet i Gällivare vill att skolavslutningen ska innehålla predikan och psalmsång varvat med elevernas egna sånger, men ett klart kristet budskap.

Orsaken till att kyrkorådet stramat upp och nu bestämmer hur eventuella skolavslutningar i kyrkan ska genomföras är enligt Laila Furskog att vissa elever har uppfört sig illa i kyrkan. Detta kom samtidigt som en del skolor väljer att tolka skolverkets regler för skolavslutningar som att dessa ska ske på neutrala platser med tanke på olika kulturer och religioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".