Politiker i Gällivare ger tjänstemännen bakläxa

Många trottoarer är i dåligt skick i Gällivare kommuns tätorter, men det finns inte pengar till renovering. Istället rev man nyligen bort asfalten och ersatte den med matjord och gräsfrö som skulle bli en trottoar av gräsmatta. Något som medborgarna protesterat emot då det skulle medföra att barn och andra gångtrafikanterna hänvisas ut på gatan. Nu utlovar service- och tekniknämndens ordförande i Gällivare, socialdemokraten, Klas Holmgren att man ska se över tjänstemännens beslut.

Trottoarrivningarna i kommunens tätorter var inte politiskt beslutat och nu är arbetet stoppat av politikerna i service- och tekniknämnden.

- Vår ekonomi säger att vi har inte råd att restaurera alla trottoarer med asfalt, men nu har vi stoppat arbetet och se över det här. Jag tycker det är fel att lägga gräsmatta på gamla trottoarer. Jag har också hört att det är ett tjänstemannabeslut, vi har inte haft uppe frågan i nämnden, säger Klas Holmgren, socialdemokratisk ordförande i service- och teknisknämnden.

Medborgare protesterade eftersom barn och andra gångtrafikanter skulle tvingas gå ute på gatan istället.

Liv Aspebo är fem år och bor i Koskullskulle. För henne har de asfalterade trottoarerna stor betydelse eftersom hon inte får cykla eller gå ute på vägen.

- Var ska barnen gå när de ska till skolan? Var ska jag cykla när jag inte får cykla efter vägen? undrar hon.

Klas Holmgren kommer att jobba för att de trottoarer som finns ska vara asfalterade.

- Barn och gamla ska inte behöva gå på vägarna, säger han.

Klas Holmgren tycker att trottarerna som rivits ska återställas och lovar att frågan ska diskuteras i tekniska nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".