Elevprojekt förändrade gymnasieskolans undervisning

Två gymnasietjejer från Herrljunga utanför Göteborg har gjort en film om samisk kultur. En av dem är Sara Edling som för ett år sen inte visste mer än att samer är ett ursprungsfolk, men eftersom hon är intresserad av kulturmöten blev hennes gymnasieprojektarbete ”Expedition Sameland”, inspelad i Kiruna. Något som resulterat i att hennes skola förändrat sin undervisning om samer, i svenska och samhällskunskap.

Två gymnasietjejer från Herrljunga, utanför Göteborg har gjort en film om samisk kultur.

- Det slog oss att man inte behöver åka utomlands för att se annan kultur. Den samiska kulturen finns på nära håll, men ändå vet vi här nere så lite om den, säger en av eleverna, Sara Edling.

Filmen från Kiruna har gjort intryck på Sara Edlings skola. I fortsättningen kommer man att använda en informationsbok om samer i samhälls- och svenskaundervisningen.

- Det känns stort. Nu känns det verkligen som att vi har varit med och påverkat kunskapsspridningen av den samiska kulturen på ett bredare och mer långsiktigt sätt, säger Sara Edling.

Under en vecka i Kiruna var hon och hennes klasskompis på en massa platser med samisk anknytning, men innan dess var det många månader av misslyckade försök att få ihop pengar till resan.

- Tillslut beställde vi 1 000 par strumpor som vi sprang runt och sålde här i bygden, berättar hon.

Filmen Expedition Sameland har fått mycket uppmärksamhet i Herrljunga.

- När man går på stan kommer folk fram och säger att ”det var ju du som var i Kiruna”, säger Sara Edling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".