Sportfisket i Norrbotten kartlagt

Sportfisket i Sverige är i förvandling. Från att mest ha varit ett fritidsintresse håller det på att bli en viktig näring med många nya företag som växer fram. Hushållningssällskapet i Norrbotten har därför tagit fram en analys över hur det ser ut i dag.
Mikael Kivijärvi på Hushållningssällskapet säger att näringen i dag omsätter mellan 50 och 60 miljoner kronor per år. Hushållningssällskapet har tittat på ett hundratal företag i sin undersökning men förmodligen är det inte alla företag. De flesta är en eller tvåmansföretag och har sportfiske bara som ett komplement. Medelomsättningen för företagen har stigit från 500.000 kronor per år till 750.000 kronor. I det räknas bara det som rör själva sportfisket, guidning, fiskekort och liknande. Då tillkommer även de pengar som dras in på gästernas resor till och från orten, det dom handlar av lokala handlare och liknande. Två saker vill företagarna i undersökningen se en förbättring av, kommunikationer till och från Norrbotten och ett sätt att förvalta resursen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".