Rätt lön på sommarjobbet

Lo-facken i Norrbotten åker ut på turné i länet. Syftet är att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter. Ungdomarna besöks på sina arbetsplatser.

Nu åker tre team runt och besöker arbetsplatser där ungdomar jobbar. Det gör de för att informera och svara på frågor kring bland annat arbetstider, Ob-ersättning och lön.

Ungdomarna behöver inte vara med i facket för att få hjälp. Det är snarare så att många ungdomar bara jobbar på skollov, och inte är fackligt anslutna.

Kent Sundström, en av dem som svarar på ungdomarnas frågor, tycker att Norrbotten är ett bra län, Han säger att det inte är många arbetsgivare som missköter sig. De gånger regler inte följs är det ofta okunskap som ligger bakom.

Sju dagar ska det ta att åka runt i Norrbotten. Men ungdomarna kan också ringa ett särskilt telefonnummer hela sommaren med sina frågor och funderingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".