Leif Hjalmarsson (s)

Tågtrafiken i Norrland ska förbättras

Nu ska tågtrafiken dagtid i Norrland samordnas så att problem med biljetter och priser upphör.

Länstrafikbolagen i Norrland planerar nämligen att bilda det nya aktiebolaget Norrtåg, som bland annat siktar på att sätta in modernare tåg på sträckan Luleå-Kiruna.

Länstrafikbolagets ordförande i Norrbotten Leif Hjalmarsson (s) är inte nöjd med dagens tågtrafik.

- Vi har trafik på till exempel Malmbanan som är rena stenåldern och trafikerad med tågsätt, som är helt oacceptabelt, utifrån de krav som människor idag ställer. Med Norrtåg får vi ett sammanhållet system, där inte hela Norrland eller hela Sverige är uppsplitrat i tågsystem, där en tågoperatör kör i ett län och en annan i ett annat län och det sker nästan inte bra samordning, säger han.

Norrtåg är idag en intresseorganisation med politiker från bland annat Norrbotten, men nu planeras en ombildning till ett aktiebolag. Staten trycker på och Länstrafikbolagen i övriga Norrland är positiva. I höst väntas Länstrafiken i Norrbotten besluta om man ska gå med i Norrtåg eller inte.

Staten skjuter till pengar och meningen är att det nya bolaget ska samordna all dagtågstrafik i norra Sverige och låta det statliga bolaget Transitio sköta vagnsupphandlingen. Därutöver kör till exempel Connex de enskilda tågen. För länstrafiken i Norrbotten kostar det en halv miljon kronor att gå med. Syftet med Norrtåg är samordning av tågtrafiken, biljettpriser och biljettförsäljning och få fram modernare tåg, till exempel Reginatåg.

- Det är väldigt viktigt med modernare tåg. Jag tror att det bli svårt att locka fler resenärer, om vi inte radikalt får nya och modernare tåg, säger Leif Hjalmarsson.

När det gäller nattågstrafiken på Norrland så fortsätter statliga Rikstrafiken att svara för upphandlingen av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".