Sänkt hastighet för bussar

Sedan ett lyckat försök med att sänka maxhastigheten för bussar i blåst, disskuterar nu Vägverket och bussbranchen om att gå ut med en gemensam rekomendation till alla bussföretag i Sverige.

Maxhastigheter för buss i blåst kan komma att införas över hela landet efter det lyckade försöksverksamheten som bedrivits här i länet. I alla fall diskuterar Vägverket tillsammans med bussbranschen just nu om att gå ut med en gemensam rekommendation om detta till landets samtliga bussföretag.

Sedan förra året har ett försök bedrivits där alla bussarna som körs i linjetrafik på E4:an mellan Umeå och Haparanda anpassat farten efter vindstyrkan och i vissa fall har turer fått sänka hastigheten rejält när det blåst kraftigt.

Försöksverksamheten infördes efter några uppmärksammade olyckor där tvåvåningsbussar mer eller mindre blåst av vägen i kraftig sidvind.

Sedan januari förra året har bussarna anpassat hastigheten efter vindstyrkan. När det blåser tolv meter i sekunden får bussarna gå högst 70 kilometer i timmen, vid 16 meter i sekunden är 50 kilometer i timmen högsta hastighet. När vindstyrkan är 24 meter i sekunden och högre måste bussarna stå still.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".