Regeringen blundar för de viktiga frågorna

Folkpartiet och centern anser att regeringen blundar för de frågor som är viktigast för Norrbotten. De är därför rädda för att regeringsbesöket bara kommer att bjuda på valfläsk med kortsiktiga lösnignar.

I dag kommer statsminister Göran Persson och 19 ministrar på besök till Norrbotten. Centern, folkpartiet och liberala ungdomsförbundet menar att regeringen blundar för den höga arbetslösheten i länet och kommer med tips till regeringen inför besöket.

- Jag är rädd att regeringens besöke bara blir valfläsk med kortsiktiga lösningar, säger Anna Grönlund Krantz, riksdagsledamot (fp).

I en gemensam skrivelse står det att arbetsförmedlingarna borde konkurrensutsättas, nya praktikplatser borde skapas för högutbildade och att reglerna för tillfällig anställning ska bli enklare så att fler kan få in en fot på arbetsmarknaden.

I mars 2006 var 3 200 ungdomar i Norrbotten öppet arbetslösa och dom siffrorna står för 15 procent av landets ungdoms arbetslöshet.

- Det här är regeringens största misslyckande säger Anna Grönlund Krants, riksdagsledamot (fp).

Åsa Andersson i centerns ungdomsförbund menar att ett sätt att få bukt på arbetslösheten bland ungdomar är helt ta bort anställningsskyddet.

- Det är bättre att ha en fot i arbetsmarknaden är bägge fötterna utanför som det ser ut nu, säger hon.

Att regeringen tar tag i det här är viktigt och hon menar också att så många ungdomar som möjligt måste kommer i arbete under den pågående högkonjunkturen och att de stannar där även när arbetsmarknaden vänder nedåt.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".