Ny satsning i Kalix för funktionshindrade

Kalix får ett nytt centrum för funktionshindrade i den gamla försvarsanläggningen FO 67. På onsdagen klippte försvarsminister Leni Björklund bandet och invigde den nya stora anläggningen som ska kallas för Staben.

Det är byggföretagarna S A Englund och Part AB från Kalix som har köpt in husen på försvarets område i centrala Kalix för nära 5 miljoner kronor.

I Staben ska man ha rehabilitering, kockskola, andra utbildningar, kontor för företag, träningslokaler med bassäng och spa, förstklassig restaurang och hotell med internat.

Att ha ett internatboende är viktigt eftersom man ska inrätta The European Handicap Racing School, i Staben-byggnaderna. Där ska man kunna ta emot personer med funktionshinder som vill ta körkort, jobba med bilteknik eller ägna sig åt motorsport på den motorarena som finns utanför Kalix, som har handikappanpassning i dag, men som ska bli bättre på det.

I planerna ingår en medveten satsning på att få arrangera VM-tävlingar i motorsport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".