Skärpta bullerkrav för Kallax flygplats

Regeringen skärper bullerkraven för Luleå-Kallax flygplats. Skärpningen gäller både militär- och civilflyget, och ökar kraven på bullerskydd vid ett antal bostäder kring flygplatsen.

Beslutet tog vid regeringens sammanträde i Luleå på onsdagen och regeringen går därmed emot dom, som överklagat Miljödomstolens ställningstagande. Beslutet innebär att bullernivåerna från den militära flygtrafiken, som pågår främst dagtid, sänks från 100 till 90 decibel.

Detta samtidigt som antalet låga utflygningar minskas. Bullergränsen för civilflyget sänks till 80 decibel kvällstid och 70 decibel nattetid.

Om gränserna överskrids kräver regeringen bullerdämpande insatser vid omgivande permanentbebyggelse. Om det civila flyget bullrar för högt krävs åtgärder vid både permanenta bostäder och fritidshus.

Bullret från flyget på Kallax ska alltså minskas enligt riktlinjerna från Miljödomstolen och det innebär att ljudnivån inomhus för dem som bor nära flygplatsen inte får överstiga 55 decibel dagtid och 45 decibel nattetid.

De boende överklagade tidigare genom sin talesman C G Carlsson Miljödomstolens riktlinjer. Han säger att han är glad idag att regeringen äntligen efter 13 år tagit beslut i frågan och att det är ett steg i rätt riktning. Men regeringen går alltså inte de överklagande till mötes.

- Däremot tillmötesgår vi önskemålen om att vi ska beakta de närboendes problem med buller, säger Lena Sommestad och understryker att en flygplats inte är en bra boendeplats från bullersynpunkt. Därför att det inte tillåtet med ny bebyggelse där och för dem, som redan bor där får försvaret se till att vidta åtgärder, så att bullret inte ska bli alltför högt inomhus, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".