Ny krishanteringsenhet i Norrbotten

Från och med denna månad träder en ny krishanteringsenhet i funktion på länsstyrelsen. Enhetens uppgift blir att samordna arbetet med större kriser i länet och stödja kommunerna i deras säkerhetsarbete.

Krishanteringsenheten ska arbeta både med räddningstjänst och med länets beredskap för större kriser, så kallade extraordinära händelser. En huvuduppgift blir att stödja kommunerna med övning och utbildning.

- Vid alla större kriser är samordning A och O. Med den nya organisationen bryter vi nu med det gamla tänkandet, där kriget var det största hotet. Den nya tidens hot, som tsunamin och den hotande fågelinfluensan, kräver i stället samverkan på alla nivåer, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

Chef för den nya enheten blir Lilianne Viklund, som tidigare arbetat i ledningen för miljöavdelningen på länsstyrelsen. Övriga anställda på enheten är Kenneth Burhol och Christer Andersson, vilka är internrekryterade, samt Marianne Berg som de senaste åren har arbetat som konsult med bland annat kriskommunikation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".