Talma sameby förlorade älgtvist

Samebyar har inte förstahandsrätt till älgjakt på statens mark i fjällen.  Älgarna ska fördelas mellan samebyarna och andra, icke samiska jägare. Det är innebörden i ett beslut i regeringsrätten.

Beslutet sätter punkt för en mer än tio år gammal tvist mellan länsstyrelsen i Norrbotten och Talma sameby i Kiruna kommun.

Samebyn hävdar att dess medlemmar har förstahandsrätt till älgjakten, och bör få skjuta huvuddelen av de älgar som länsstyrelsen ger tillstånd till för i fjällområdena.

Länsstyrelsen anser att även andra jägare och jaktlag har rätt till jakten, och har fördelat älglicenserna efter den principen.

Talma sameby har flera gånger överklagat länsstyrelsens tilldelningsbeslut till länsrätten. Samebyn har vissa år fått länsrätten på sin sida, vissa år har länsstyrelsen vunnit.

2002 beslutade kammarrätten i Sundsvall att pröva älgtvisten. Kammarrättens dom 2003 innebar att länsstyrelsens tolkning av jaktreglerna fick stöd.

Talma sameby överklagade domen till regeringsrätten, som nu alltså beslutat att inte pröva kammarrättens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".