Oenighet om nya ungdomsplatser till Luleå

Kriminalvården får tänka om när det gäller de 20 nya ungdomsplatser i Norrbotten. Det säger justitieminister Thomas Bodström, s.

Kriminalvårdsstyrelsen har tidigare beslutat att platserna ska till Haparanda eftersom det inte finns mark för en utbyggnad i Luleå, men platserna ska till Luleå, och Haparanda får ett vanligt fängelse, säger justitieministern.

- Precis som jag sa igår, så ska det öka med 20 platser i Luleå och det ska bli ett nytt fängelse i Haparanda. Det här är vi helt överens om med centrala ledningen för Kriminalvården. Om det finns några diskussioner inom Kriminalvården, så får de lösa det, men vi talar med Kriminalvården centralt och det gjorde vi för bara några dagar sedan, just för att jag skulle kunna säga det i Norrbotten. För jag visste att jag skulle få frågor om det, säger han.

När det gäller Luleå har Kriminalvården tidigare haft problem med mark för en utbyggnad och det gör nu att man får tänka om lite, men det ska inte drabba Luleå på något sätt, enligt justitieministern. När det gäller antalet arbetstillfällen är det samma satsning som tidigare som gäller.

Justitieministerns besked har skapat stor osäkerhet hos Kriminalvården i Norrbotten och chefen för ungdomsanstalten i Luleå, Anita Gatugård. Hon säger att de utgår ifrån att ungdomsplatserna ska till Haparanda, men att ungdomsanstalten i Luleå samtidigt får tio platser, utöver de tio som redan finns. Det är alltså andra uppgifter än vad justitieministern går ut med. Frågan är vem, som bestämmer, Kriminalvården eller justitieministern.

- Uppgifterna kontrollerar vi noga och vi var överens med Kriminalvården, innan jag besökte Norrbotten. Det är väldigt viktigt att när man säger saker så ska det också bli på det sättet sedan, säger justitieminister Thomas Bodström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".