Rättegången mot Hagamannen inledd

På fredags förmiddag inleddes rättegången mot den så kallade Hagamannen i Umeå. Offrens beskrivning av Hagamannen som relativt kort och med kortklippt hår stämmer väl in på den man som tar plats i polishusets säkerhetssal bredvid sin advokat Leif Silbersky.

Förhandlingarna började med att chefsåklagare Annika Öster läste upp sina beskrivningar av de sex brotten ur sin stämningsansökan. Torrt och sakligt går hon igenom övergreppen, ett efter ett, från det första en majnatt 1999 till det sista som skedde vid Tegsbron över Umeälven natten mot den 10 december förra året.

Några detaljer om hur övergreppen gått till ger hon sig aldrig in på. Dessa är belagda med sekretess av hänsyn till offren.

Hagamannen hade inte uppsåt att döda

Försvarsadvokaten Leif Silbersky förklarade att hans klient erkänt att han begått fem kvinnoöverfall, men nekar till att ha något att göra med det sjätte, den våldtäkt som begicks mot en 15-årig flicka i stadsdelen Ersboda i december 2000. Han hävdade också att det andra överfallet, mot en 50-årig kvinna i november 1999 enbart ska betraktas som ett försök till våldtäkt.

Försvaret hävdar att den misstänkte Hagamannen inte haft något uppsåt att döda någon av kvinnorna. I två av fallen står han förutom för våldtäkt, också åtalad för mordförsök.

Kraftiga skadestånd

Skadestånden till offren kommer att bli kraftiga om Hagamannen fälls. Målsägarbiträdena summerar tillsammans ihop krav på omkring 900 000 kronor för sina klienter.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar

Efter att både åklagarsidan och försvaret hållt sina inledande anföranden begärde åklagaren att resten av förhandlingarna ska ske bakom stängda dörrar. Detta med hänsyn till de drabbade kvinnorna, och en del vittnen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".