Många nya gruvor

De senaste årens intensiva malmletande har börjat ge resultat. Idag öppnas det nya gruvor i Sverige i en takt som ingen trodde var möjligt för några år sedan - och trenden kommer troligen att stå sig några år.

Det prospekteras efter malm som aldrig förr. Det är framförallt i Norrbotten, Västerbotten och Bergslagen som svenska och utländska företag söker nya, brytvärda malmkroppar.

De många årens intensiva letande efter nya malmer har nu börja ge resultat. På 70- och 80-talet var det mer än 10 år mellan varje ny gruva som öppnades, idag är det betydligt vanligare.

- Idag öppnas det en ny gruva vartannat år, det är en enormt bra siffra även i ett internationellt perspektiv, säger Jan-Olof Hedström, bergmästare på Bergstaten i Luleå.

Det är en positiv gruvtrend som landet befinner sig i just nu. Det prospekteras som aldrig förr och det kommer att ge resultat kommande år. På Bergstaten tror man att denna takt på öppnandet av nya gruvor kommer att stå sig ytterligare några år framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".