Miljöpartiet toppar med invandrare

Till det kommande valet har miljöpartiet 21 procent invandrare på länets kommunfullmäktigelistor. Det är tre gånger så många som de övriga partierna har, och också överlägset bäst när det gäller representationen av invandrare. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort. 

Ayse Doyar kommer kom från Turkiet till Sverige 1992. Sedan förra valet 2002 har hon suttit i kommunfullmäktige i Luleå och hon är inte överraskad över att miljöpartiet har så många invandrare i fullmäktige i kommunerna.

- Nej 25 procent av befolkningen är invandrare så vi speglar ju samhället i övrigt, säger hon

När hon själv blev vald till kommunfullmäktige var hon rädd att språket skulle vara ett problem, men säger att hon har fått all hjälp och stöd som sina partikamrater.

- Vi har medvetet jobbat för att få in fler invandrare, säger Ayse Doyar.

Det syns också i statistiken. I samband med valet 2002 hade partiet 13 procent invandrare i kommunfullmäktige i länet. Nu är de uppe i 21 procent. Ayse Doyar säger att hennes fördel har varit att hon lättare blir hörd i frågor som rör invandrarpolitik.

- Jag förstår bättre, eftersom jag själv har gått igenom samma problemen. Det gör att jag också har lättare att sätta mig in i olika problemställningarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".