Nytt utvecklingsprogram för Norrbotten

Vad ska det satsas på i Norrbotten, vad är viktigt och vad ska prioriteras? Det hoppas länsstyrelsen få svar på i ett regionalt utvecklingsprogram (RUP) som nu håller på att tas fram.

I början av nästa år ska det finnas ett färdigt förslag på ett slags paraplyprogram som ska göra att olika satsningar i länet samordnas - så att alla strävar åt samma håll. Arbetet ska ledas av en grupp bestående av en rad olika representanter från bland annat landstinget, kommunförbundet, länsstyrelsen och sametinget. Gruppen kallar sig ”regionala partnerskapet” och vid ett första möte har de fått ett utkast till program presenterat för sig. Nu är tanken att de här beslutsfattarna - och även andra - ska tycka till.

En av dem som sitter med i partnerskapet, länsarbetsdirektör Lena Liljebäck, har en del synpunkter på förslaget.

- Det visar väldigt mycket på näringar som går mycket bra i Norrbotten idag, och det är ju många områden där män är sysselsatta i större utsträckning än kvinnor - och därför tycker jag också att vi ska komplettera med något område som också har en övervägande andel kvinnor som är sysselsatta, säger Liljebäck.

Vad det skulle kunna innebära vill hon att den fortsatta processen ska få utvisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".