Konsekvenser för rennäringen klara

En konsekvensanalys har nu genomförts som belyser hur rennäringen påverkas av de kommande förändringarna i Kiruna. Resultatet visar att utvecklingen av rennäringen kan komma att påverkas avsevärt av de stora infrastrukturprojekten. Men utredningen visar också att om rätt åtgärder genomförs så kan förutsättningarna för rennäringen bli bättre än idag.

I Kiruna finns idag ca 2 500 samer. Av dessa är ca 1 100 renägare varav cirka 270 är aktiva renskötare. Kiruna är den kommun i landet som har flest renägare och antal renar, cirka 42 000 av totalt cirka 227 000 i landet.

Rennäringen och den samiska kulturen är därmed i högsta grad en viktig del av Kirunas identitet. Utredningen har fokuserat på att kartlägga påverkan på respektive samebys renskötsel dels från varje infrastrukturprojekt för sig och dels den sammanlagda påverkan av flera projekt. Den är ett viktigt underlag som ger vägledning till varje aktör vilka åtgärder de kan vidta för att ge goda förutsättningar för framtida renskötsel och samekulturen.

Studien är genomförd i samverkan mellan Banverket, Kiruna kommun, LKAB, Vattenfall, Vägverket samt Gabna och Laevas samebyar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".