Nej till samekonvention

De flesta kommuner i Norrland säger nej till förslaget om en nordisk samekonventionen. I många fall tycker kommunerna att förslagen från gränsdragningskommisionen och jakt- och fiskeutredningen borde behandlas innan förslaget samekonventionen behandlas.

Malin Brännström, förbundsdirektör hos svenska samernas riksförbund, SSR, har suttit med i expertgruppen som tagit fram konventionen. Hon menar den här inställningen från kommunerna visar på varför konventionen verkligen behövs.

- Just för att man är emot den här utvecklingen så kraftigt från majoritetssamhälet, jag tror att det är just en avspegling på att man behöver stärka de här rättigheterna i grunden, och det är just konventionen ett bra exempel på att man kan göra, säger Malin Brännström, till Sameradion.

Av de remissvar som inkommit framgår det att flertalet kommuner i Norrland är skeptiska till förslaget om den nordiska samekonventionen.

Kommunerna vill se andra frågor behandlade först

Genomgripande är att kommunerna vill se gränsdragningskommissionen och jakt- och fiskeutredningen behandlade innan dom tar ställning till samekonventionsförslaget.

Bland Norrbottens fjällkommuner befarar Kiruna kommun att samekonventionen ska ge samerna en särställning som går ut över andra befolkningsgrupper, vilket kan leda till ökad segregation.

Jokkmokks Kommun är däremot positiv till konventionen, dom efterfrågar samiska kompetenscentra vid universiteten och trycker på att samerna ska tillförsäkras hälso- och sjukvård utifrån språklig och kulturell bakgrund. De poängterar även att rennäringen är ett av flera riksintressen som beaktas i kommunens fysiska planering.

Positivt mottagande i våra grannländer

Malin Brännström påpekar att i Norge och Finland har konventionen fått ett positivt mottagande, och hon tror att det kommer att påverka hur konventionen hanteras i Sverige.

- Det är en gemensam process både i Norge och Finland, och i Norge som jag har förstått så är man mycket positivare. Men även i Finland har den fått ett ganska positivt mottagande. Då blir det intressant på hur man i Sverige ska hantera saken när man i dom två länderna har positivare inställning, och det tror jag kommer att påverka hur man hanterar situationen här hemma, säger hon till Sameradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".