Mp och Samernas väl toppar med kvinnor

Männen behåller sin tätposition inom kommun- och landstingspolitiken, men det skiljer sig mellan partierna. Tre av de partier som ställer upp till val i länets kommunfullmäktige församlingar har fler kvinnor än män på sina listor, medan det till landstingsfullmäktige är hälften av partierna som har fler kvinnor än män på sina listor.

Här i länet har kvinnorna högst upp på listorna blivit något fler jämfört med förra valet men fortfarande är det betydligt fler män som toppar listorna inför höstens val.

Ser man till de enskilda valen har fem av de partier som kandiderar till landstingsfullmäktige fler kvinnor än män på sina listor. Det gäller kirunapartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna, folkpartiet och socialdemokraterna. Det är dock endast miljöpartiets valsedlar som toppar med en kvinna i samtliga valkretsar i Norrbotten.

Ser man till kommunvalet är det förutom feministiskt initiativ, kristdemokraterna, miljöpartiet och samernas väl som totalt sett lockat fler kvinnor än män till sina valsedlar, i de kommuner där de ställer upp till val.

Enligt Karin Vannar, som är ordförande för samernas väl i Jokkmokk, har de mjuka frågorna dominerat under den senaste mandatperioden, vilket fått fler kvinnor engagerade, men även ledarskapet har betydelse säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".