1 av 3
Rälsen med utbytbar slitbana. Bild: Anders Sundberg.
2 av 3
Steg 2 i processen är den "tysta rälsen" med isolerskikt av polyuretan. Bild: Anders Sundberg.
3 av 3
Idégivaren Anders Sundgren. Foto: Carin Sjöblom.

Ny räls kan spara miljarder

Banverket kan spara in hälften av sina underhållskostnader i framtiden. För hela järnvägsnätet i Europa handlar det om knappt 30 miljarder kronor. Bakom beräkningarna ligger ett företag i Öjebyn som idag presenterade en ny räls som ska kunna den 170 år gamla järnvägsrälsen.

Tanken är att borstål ska läggas ovanpå den slitna rälsen, där man först fräser bort den slitna ytan. På så sätt kan man förlänga livslängden på järnvägsrälsen, samtidigt som underhållet effektiviseras. Enligt idégivaren Anders Sundberg och forskarna vid Luleå tekniska universitet minskas samtidigt riskerna för rälsbrott, tågurspårningar och buller.

  1. Rälsstomme
  2. Ljudabsorberande polyuretan
  3. Slitbana i borstål

Varje slitbana är 300 meter lång. Prover för de tester som nu ska genomföras tillverkas på plats i Öjebyn.

Luleå tekniska universitet leder forskningen

För att bevisa att de teoretiska resultaten även fungerar i praktiken har Anders Sundgren och projektet ReRail beviljats 1,7 miljoner kronor i stöd av Minnova. Lika mycket satsar hans egna företag Gleim, i Öjebyn.

Innovationen kan skapa arbetstillfällen i Norrbotten

På pappret finns det planer för en framtida fabrik. Propduktionen av slitbanan i borstål kommer dock inte att starta förrän man säkert vet att materialet även håller i praktiken. 

Då produkten är unik även på den internationella marknaden kan en framtida produktion komma att betyda en hel del för Anders Sundberg och hans företag. Han vill dock inte spekulera i några belopp eller antal arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".