Pauline Andersson med sin uppfinning. Foto: Sara Sällström

Ny syn på uppfinningar underlättar för kvinnor

En traditionell syn på uppfinningar har gjort det svårt för kvinnliga innovatörer att ta sig ut på marknaden. Det är slutsatsen av projektet ”Kvinnliga idébärare” som drivs av företagsbyn Aurorum Science Park i Luleå. Men en förändring är på gång.

- Den här manliga branschen har börjat luckras upp, i alla fall här i Norrbotten.

- Det finns ett nytt tänk att uppfinningar inte alltid är mekaniska produkter, utan lika gärna kan vara de här mer kvinnliga produkterna, säger uppfinnaren Pauline Andersson som har tagit fram en haklapp för funktionshindrade.

Haklapp som uppfinning
Haklappen ser ut som ett vanligt klädesplagg och är ett typiskt exempel på den typ av vardagsnära lösningar som kvinnor ofta kommer med. Och för att underlätta för kvinnor som uppfinner är det viktigt att det finns förebilder, säger Saila Pippola som är doktor i arbetsvetenskap och har utvärderat projektet.

- Man kan se att för att kvinnor ska våga utveckla sina idéer så behövs det en form av stödverksamhet och ett nätverk där kvinnor kan stötta varandra, säger hon.

Behövs satsning i fler år
Saila Pippola menar också att man behöver satsa på kvinnor under flera år framöver för att synen på uppfinningar ska fortsätta att förändras, och Pauline Andersson ger sitt eget tips till kvinnor som har uppfunnit något.

- Ha skinn på näsan och var envis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".