Barbro Holmberg, statsråd (s)

Fler företag på landsbygden

Allt fler företag startar på landsbygden, inte minst i Norrbotten. Det sa statsrådet Barbro Holmberg (s) i samband med ett besök i Mörön utanför Luleå på onsdagen.

Barbro Holmberg besökte Mörön får att få ta del av byns utveckling. Hon är idag mer optimistisk om framtiden för landsbygden än tidigare.

- Om du hade frågat mig för några år sedan om landsbygdens utveckling hade jag varit mer pessimistik än jag är idag. Nu ser jag att det är väldigt mycket som händer på landsbygden, säger Barbro Holmberg.

När det gäller Luleå kommun så sker det en stadig ökning av antalet företag på landsbygden, från 19 procent år 2002 till drygt 23 procent i fjol. Även i övriga Norrbotten etableras många företag på landsbygden och Barbro Holmberg är speciellt imponerad av utvecklingen i Mörön med nya företag, säljaktsmuseum och 20-30 procent barn och ungdomar.

- Det känns väldigt stimulerande och positivt, säger hon och framhåller att regeringen har presenterat en strategi för landsbygdsutveckling och den börjar första januari 2007.

Den omfattar tre program, nämligen dels för företagande, infrastruktur och innovationner, dels för jord- och skogsbruk och dels för för miljösatsningar.

- Så det finns väldigt mycket kvar att göra, säger Barbro Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".