Kalamarksdömd begär resning

För andra gången kommer Högsta domstolen (HD) att få ta ställning till om det uppmärksammade rånmordet i Kalamark i södra Norrbotten ska få en ny prövning. Den 44-årige man som dömts till livstids fängelse för mordet har än en gång begärt resning.

– I resningsansökan anger vi flera nya omständigheter som vi anser bevisar att den man som dömts för mordet är oskyldig, säger advokat Anders Karlsson till TT.

I resningsansökan pekar Karlsson på en ny utredning som visar att den dömde mannens mobiltelefon varit uppkopplad mot stationer i Piteå och Öjebyn vid en tidpunkt dagen innan mordet då han enligt nyckelvittnets berättelse skulle ha varit på väg mot Kalamark.

Huvudvittnet, en tidigare kompis till den dömde, har i rättegångarna hävdat att han tillsammans med den dömde mannen gjort en resa förbi Kalamark dagen före mordet.

Det uppmärksammade mordfallet i byn Kalamark utanför Piteå inträffade på kvällen den 14 april 2004. Ett äldre brödrapar överfölls på sin gård. Den äldre brodern, 59 år, mördades och hans två år yngre bror utsattes för en brutal misshandel. Två dagar senare upptäckte hemtjänstpersonal vad som inträffat och larmade ambulans och polis.

– Min klient har hela tiden nekat till mordanklagelsen. Det finns ingen som helst teknisk bevisning som binder honom till dådet och det huvudvittne som åklagaren bygger hela sitt åtal på har mycket låg trovärdighet, framhåller Anders Karlsson.

– Det gäller de byxor som den dömde mannen skulle ha lagt beslag på och burit när han enligt uppgift utförde gärningen, men byxorna har aldrig varit borta. De har hela tiden funnits kvar, hävdar advokat Karlsson.

I sin resningsansökan begär den dömde 44-åringen att få en ny rättegång där han helt vill frias från mordanklagelserna. Han vill också att HD beslutar om att han inte ska behöva avtjäna något fängelsestraff i väntan på en ny rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".