Bredband till Arjeplog i december

Före den första december ska biltestföretagen i Arjeplog vara uppkopplad mot Internet. Bredband är en förutsättning för företagens verksamhet, men tidsplanen är mycket knapp för bredbandssatsningen, och för att hålla den väljer man att hänga upp fiberkabeln i kraftledningsstolparna.
Näringsdepartementet har utrett hur bredbandsuppkopplingen ska genomföras, och i Arjeplogs kommun har man sedan länge ett program för hur nätet ska byggas, främst till den växande biltestindustrin. Årets satsning på bredband i Arjeplogs kommun är tio miljoner kronor, där ungefär hälften går till den etapp som kommer biltestverksamheten till del. Arbetet ligger just nu ute på anbud där sluttadtum är den 12 augusti, berättar Leif Bark, projektledare för bredbandssatsningen i Arjeplogs kommun. Och den första december ska allt vara klart. Roland Lundqvist, chef för projektorganisationen IT Västerbotten under Länsstyrelsen i grannlänet, har gjort en förstudie åt Näringsdepartementet. Utöver de kommunala satsningarna, där projektpengar finns att söka, beräknas anslutningen till det nationella stamnätet kosta omkring tio miljoner kronor. En kostnad man hoppas ska delas mellan Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten och Näringsdepartementet. Utredarens tanke är att Älvsbyn ska anslutas med Piteå där konkurrensutsatta nät redan finns. Arjeplog ska anslutas med Slagnäs och vidare till Sorsele där en anslutning med Skellefteå är på god väg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".