Eftersläpning av EU-pengar till rennäringsprojekt

Förra sommaren hade bara 16 av de EU-finansierade 34 miljoner kronor, som Sametinget sedan år 2000 har fått fördela på olika rennäringsprojekt, nyttjats.

Då kritiserade Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer länsstyrelsen i Norrbotten för att den inte tog sitt ansvar som offentlig medfinansiär, vilket krävs för att EU-pengarna ska kunna nyttjas.

Men under det senaste året har ytterligare åtta miljoner kronor fördelats till olika rennäringsprojekt och Lars Anders Baer menar att det förbättrade samarbetet med länsstyrelsen är orsaken.

- Vi har tagit krafttag både från Sametingets sida men sedan har vi även haft ett bra samarbete med länsstyrelsen för att ordna den här nationella finansieringen, säger Lars Anders Baer.

Lars Anders Baer tror att de drygt åtta kvarvarande EU-miljonerna som måste nyttjas innan årsskiftet kommer att kunna fördelas till olika rennäringsprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".