9 000 arbetslösa i Norrbotten i juni

Den öppna arbetslösheten i Norrbotten gjorde en säsongsmässig ökning från maj till juni. Från drygt 6 200 personer i maj till 9 000 arbetslösa under förra månaden.
Det är en något mindre ökning jämfört med motsvarande period i fjol. I hela landet är den säsongsmässiga ökningen från maj till juni också lägre än på senare år. Ökningen på sommaren beror till stor del på lärarvikariat som går ut och projekt från arbetsförmedlingen som avslutas. I lärarnas a-kassa i länet ökade de arbetslösa från 83 till 266 från maj till juni, vilket är en liknande ökning som i fjol. 186 personer har varslats om uppsägning under förra månaden i Norrbotten, vilket är drygt 100 fler än juni i fjol. Arbetslösheten har dock minskat med 1 500 personer till juni månad i år jämfört med juni i fjol och det nuvarande läget motsvarar 5,7 procent av norrbottningarna mellan 16 och 64 år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".