Sommarstängt hos Polisens narkotikagrupp

Narkotikagruppen i både Boden och Luleå stänger sin verksamhet under sommaren, något som har väckt starka reaktioner.

Från den här veckan och tio veckor framåt kommer narkotikagruppen i Boden, som består av två personer, att stängas. Det gäller också Luleå, där sex personer jobbar i narkotikagruppen. Polisen önskar att ha verksamheten kvar under sommaren men det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal.

– Sorgligt, sommaren är den tid på året som narkotikan flödar fritt.  Jag blir ledsen. Återigen så är det pengar som styr människoliv, säger Håkan Hedin som är ansvarig för KRIS, kriminellas revansch i samhället, i Boden.

Av erfarenhet berättar Hedin att sommaren är den årstid då narkotikan flödar som mest.

– Det är härligt väder och när det inte finns några poliser är det lättare att droga, samma sak som att inbrotten ökar sommartid.

En som idag kämpar för att hålla sig drogfri är 20- åriga Tobias Johansson. Han ramlade in i narkotikamissbruket för fyra år sedan, och det skedde på en av sommarens alla traditionella grillfester.

– Det är mycket lättare, man kan vara ute vilket man inte kan på vintern, säger Tobias Johansson.

Med anledning av att polisens besparingar på 12 miljoner nu drabbar ungdomarna i Boden, har riksdagsledamoten och folkpartisten Anna Grönlund Krantz skrivit ett brev till justisminister Tomas Bodström. I brevet skriver hon att norrbottningarna inte ska behöva drabbas av större otrygghet genom sommarstängda polisstationer och polisbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".