Utrikesminister Jan Eliasson (s)

Barentsamarbetet stärks

Det säger utrikesminister Jan Eliasson (s) mot bakgrund av kritik från Norrbotten mot att samarbetet försämrades under utrikesminister Laila Freivalds tid jämfört med hennes företrädare Anna Lindh.

Att barentsamarbetet skulle ha varit sämre under Laila Freivalds tid som utrikesminister, än under Anna Lindhs, håller inte nuvarande ministern Jan Eliasson med om.

- Jag tror inte Laila Freivalds var mindre intresserad av Barentssamarbetet. Under Anna Lindh hade Sverige ordförandeskapet i Barentsrådet och det ger ett särskilt ansvar. Jag tycker detta ska vara ett viktigt samarbetsforum för utrikesministern, men även omfatta många andra områden, säger han.

Tidigare i år sa Gunnar Lassinanti vid Olof Palmes Internationella center att politikerna visade svagt intresse för Barentsfrågorna och en annan norrbottning, socialdemokratiska riksdagsledamoten Birgitta Ahlkvist var också kritisk.

Men nu ska det bli bättre enligt Jan Eliasson.

- Jag tror att det finns en väldig potiential i Barentssamarbetet och om man stärker denna regionala självkänsla och samarbete eliminerar man faktiskt de gränser, som var så oerhört tydliga i detta område under kalla kriget. Så det finns en väldig potiential, som jag är beredd att utveckla, säger han.

- En förstärkning av Barentssamarbetet är en naturlig konsekvens av att Sverige och Finland är medlemmar i EU, vi har den klassiska nordiska gemenskapen och Ryssland har skiftat från ett totalitärt samhälle till ett samhälle, som går emot demokrati och marknadsekonomi. Jag vill främja Barentsrådets arbete. Vi kommer att se vilka initiativ vi ska ta, säger utrikesminister Jan Eliasson.

Barentsområdet omfattar norra Skandinavien och nordvästryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".