Förskolor bryter mot lagen

Förskolor som helt stänger för planerings och utvecklingsdagar bryter mot lagen, det framgår i ett nyligen taget beslut i Bodenskommun. Trots det har ett flertal förskolor stängt i kommunen.

Det är ilskna föräldrar som har vänt sig till kommunledningen efter att ständigt behöva ta ledigt från arbetet när förskolorna stänger för planeringsdagar. I februari fattade kommunen beslutet att det strider mot lagen att helt stänga verksamheten. Därför måste förskolan kunna erbjuda ett annat alternativ, eller ta in vikarier.

På beslutet står det tydligt att föräldrar ska informeras både skriftlig och muntligt två månader före planerad stängning. Vidare står det att senast fyra veckor före planerings eller utvecklignsdagen ska det genomföras en inventering av behovet att nyttja förskolan den aktuella dagen. Gärdes förskola i Boden, stängde i veckan för en planeringsdag. Vid förfrågan hos ett flertal föräldrar är svaret entydigt:

- Nej vi har inte fått frågan om något annat alternativ.

På anslagstavlan hänger ett dokument där det finstilt går att läsa på två rader om Bodenskommuns beslut. Den informationen menar rektor Desirée Nordvall räcker och tillägger att det inte har varit något behov av annan dagisplats.

Men när föräldrarna inte ens känner till sina rättighet, hur kan du komma fram till det?

- Nä, vi måste nog se över rutinerna så att informationen når fram till alla föräldrarna, säger Nordvall.

Kommunalrådet Bosse Strömbäck säger att riktlinjerna är tydlig men kommunikationen brister. Han tillägger att om föräldrarna säger att ingen inventering gjorts fungerar inte det nuvarande lappsystemet.

-En annan lösning måste komma upp snarast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".