Luleborna positiva till vädret

Luleborna gillar sitt väder, i alla fall mer än göteborgarna gillar sitt. Det här visar forskningsprojektet ”Urbana klimatrum” som bedrivs av Göteborgs Universitet.

På olika offentliga platser i Luleå och Göteborg har man studerat vädret och människornas agerande. Nu undersöker man bland annat hur klimatet påverkar användandet av offentliga platser.

- Folk i Luleå är allmänt mer positiva till vädret, framförallt vintervädret, om man jämför med Göteborg, säger Fredrik Lindberg vid Göteborgs Universitet.

Undersökningen visar att luleborna är mer benägna att använda sitt uterum på vintrarna än vad göteborgarna är. I stadsparken finns det möjlighet till aktiviteter även på vintern. Någon motsvarighet till det här finns inte i Göteborg.

Forskningsresultaten visar också att Luleå uppfattas som en väldigt blåsig stad. Mer blåsig än vad den egentligen är, enligt Fredrik Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".