Talmadomen påverkar inte SSR - fortsätter planera process mot staten

Talmadomen påverkar inte SSR:s planer på att stämma staten. Det säger förbundsdirektören Malin Brännström. Domen innebär att samebyn måste dela på älgtilldelningen med andra.

Det är en snart tio år lång tvist som regeringsrätten nu har satt punkt för. Det innebär att Talma sameby inte har ensamrätt till älgjakten ovanför odlingsgränsen.

- Vi går vidare för att undersöka möjligheterna att stämma staten. Kammarrätten och regeringsrätten har inte prövat de grundläggande frågorna om vem som äger jakträtten, säger Malin Brännström.

Talma sameby har krävt hela tilldelningen av älg på statlig mark ovan odlingsgränsen och halva tilldelningen på privat mark. Frågan har passerat flera olika rättsinstanser med olika utslag genom åren - bland annat så har länsrätten i en dom från 2001 gett samebyn delvis rätt.

Men den domen har rivits upp av kammarrätten och regeringsrätten har nu meddelat att den inte prövar frågan. Det innebär alltså att Talma sameby inte har förtur till älgtilldelningen inom sitt eget betesområde. Men Talmadomen förändrar inte beslutet från SSR:s landsmöte om att stämma staten när det gäller den samiska jakt- och fiskerätten, säger Malin Brännström. Brännström menar att domen inte innebär någon försvagningen av den samiska jakträtten.

- Frågan är ju om staten överhuvudtaget har jakt- och fiskerätt och den frågan är inte prövad, säger Malin Brännström.

Talma avser att ta frågan till Europadomstolen. Hur ser du på det?

- Det finns frågor som man skulle vilja har prövat på den nivån. Det är inte helt orimligt att gå vidare, säger Malin Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".