Tvåhundra nya jobb skapas i Boden

Det kommer att bli 200 nya jobb i Boden när byggföretaget Peab investerar över 100 miljoner kronor i en ny stadsdel i Boden. Det är området Ing3 och AF1 som företaget har köpt från kommunen. Kommunalrådet Olle Lindström är mycket positiv.

- Det ger oss fantastiska möjligheter, säger kommunalrådet Olle Lindström.

Boden har de senaste åren successivt förlorat instanser som betytt mycket för kommunen. Efter att försvarsmakten sakta tynar bort, institutionen för hälsovetenskap flyttat till Luleå satsar nu kommunledningen istället på det privata näringslivet.

Försvaret sålde nyligen området Ing3 och AF1 till Bodenskommun som i sin tur sålde marken vidare till Peab. Affären gav kommunen en vinst på 15 miljoner.

Planerna börjar nu ta form
Peabs arkitekter har nu skissat fram det första utkastet över området. Ritningen visar att området längs Hermelinsgatan kommer att bli industriområde, kaserngårdarna hyreshus, och grönområdet mot travet ska få hästgårdar. Skissen visar också Norrbottens och Västerbottens första uppvärmda fotbolls- och eventarena för internationella landskamper. Arenan ska ha plats för femtusen besökare.

I september ska Bodens kommun ge sitt godkännande och i bästa fall kan fotbollsplanen vara spelklar nästa år.

Håller internationella krav
- Arenan har benämningen FIFA to stare, vilket innebär internationella krav. Bland annat måste det konstgjorda gräset ha hög kvalité, planen ska vara uppvärmd och det ska finnas speciella rum för journalister vid matcher, säger Lars Olofsson som driver Peabs satsning i Boden.

Även ett område i gamla Sävast är uppköpt av Peab, om ett år ska det stå klart en betong och asfaltsfabrik, något som kommer att ge upp mot 20 jobb. Kommunen försäkrar att de strikta miljölagarna gör att grannar inte kommer att beröras av fabriken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".