Poliskåren vill ha mer etikdiskussioner

En färsk undersökning från Polisförbundet visar att över 70 procent av de tillfrågade poliserna i Norrbotten, tycker att etikfrågor diskuteras för lite inom polisen. Det är långt över riksgenomsnittet som ligger på cirka 30 procent.

Över 1000 poliser som är medlemmar i Polisförbundet över hela landet har tillfrågats i undersökningen. Frågorna har bland annat handlat om hur polisen bemöter brottsoffer och kriminella. Och när det gäller etikfrågor så tycker alltså en klar majoritet av de tillfrågade poliserna i Norrbotten att de diskuteras för lite.

Björn Lundberg är Polisförbundets ordförande i Norrbotten. Han håller med om att etikfrågor borde diskuteras oftare.

- Redan i grundutbildningen bör man ju få med en öppen diskussion just om etik och moral. Det är jätteviktigt för den polis som ska verka under ett antal år framöver, att man i grundutbilning och även i vidareutbildningar gör det som en rutin att diskutera just de här frågorna, säger Björn Lundberg.

Ungefär hälften av de tillfrågade poliserna i Norrbotten och även i resten av landet tycker att polisen borde ha ett etiskt policydokument. Björn Lundberg håller med om det.

- Helt rätt. Nu jobbar man på Rikspolisstyrelsen med att ta fram vad man kallar en etisk kod. Det är ett arbete som leds av en grupp inom Rikspolisstyrelsen, det som är tråkigt är den delaktighet som vi saknar från personalens sida, säger Björn Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".