Utländska bärplockare får halverad lön

Utländska bärplockare som är inbjudna av svenska bäruppköpare och kommer hit på visum riskerar att den här sommaren att bara få hälften så mycket betalt som de svenska plockarna. Det säger Catarina Lundberg, ordförande för Skogsbärbranschens intresseförening.

Och det här beror på att Skatteverket nyligen poängterat att uppköpare måste betala arbetsgivaravgift även för de utländska plockarna och att det kommer betyda att uppköparna drar av den kostnaden på deras lön. Det kommer innebära ungefär hälften i ersättning till dessa bärplockare jämfört med vad till exempel svenskar eller andra Eu-medborgare får om de plockar bär, enligt Catarina Lundberg.

Det är utländska bärplockare som kommer hit på visum och som är inbjudna av uppköpare som berörs av Skatteverkets tolkning. Inbjudan är nödvändig för att de ska få visum.

Nu kräver Skogsbärbranschens intresseförening att Skatteverket ändrar sina regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".