Momsmiljoner till Norrbottensteatern

En säkrare framtid för Norrbottensteatern. Det är vad teaterns styrelseordförande Lennart Thörnlund hoppas på efter en dom i regeringsrätten i går som väntas ge flera miljoner kronor extra i kassan.

- Den här domen har man gått och väntat på sen i slutet av 2005. Det känns jätteskönt, säger han om beskedet.

Det handlar om momspengar som nu ska betalas tillbaka

sen regeringsrätten beslutat att staten under flera år tagit ut för hög moms från många av landets teatrar. Domen gäller egentligen Göteborgsoperan, men kommer att bli vägledande även för övriga teatrar och konsertscener i Sverige. Lennart Thörnlund räknar med tre miljoner kronor åt Norrbottensteatern. Och det är pengar som har stor betydelse.

- Skulle vi inte ha fått igen de här momspengarna så hade vi kunnat få upp till två miljoner i underskott för 2005. I värsta fall hade det även funnits risk för att personal skulle fått gå, säger han och hoppas på ljusare tider.

- Nu behöver vi inte göra något chockbad utan kan gå in i framtiden med tillförsikt. Målet är att ha nyskrivna pjäser som görs för Norrbotten. Det är den typen av satsningar som kommer att prioriteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".