Många nya jobb spås inom ny testverksamhet

10 nya jobb kan det bli i Arvidsjaur till att börja med när ett center för att marknadsföra en militär test- och övningsverksamhet ska byggas upp på orten. På sikt betydligt fler när centret väl är på plats. Detta menar regeringens särskilde utredare som nu är klar med sitt betänkande om den civila och militära test- och övningsverksamheten.

I norra Sverige finns flera stora skjut- och övningsfält som idag utnyttjas i mindre grad. Den militära verksamheten vid dessa fält och i luftrummet över land kan vidareutvecklas genom ökad internationell test- och övningsverksamhet, ITÖ.

Rätt hanterat och på sikt bedöms en utveckling av ITÖ-verksamheten ge en sysselsättningseffekt av motsvarande omfattning som vintertestningen av bilar.

Det kan röra sig om 400-600 arbetstillfällen i norra Sverige.

Den kan också kompletteras med andra utbildnings-, tränings- och övningsverksamheter inom civila områden för att möta behov av vinterförmåga och andra förmågor som regionens infrastruktur och unika förutsättningar kan tillgodose, utveckla eller rationalisera.

CTÖ-utredningen, det vill säga utredningen om den civila test- och övningsverksamheten, har nu överlämnat sitt betänkande, avseende etablering av ett center i Arvidsjaur som ska medverka till att utveckla civil och militär test- och övningsverksamheten i norra Sverige, särskilt i ett subarktiskt klimat. Uppdraget har ett samband med försvarsbeslutet den 16 december 2004.

Centret uppskattas i närtid få ett tiotal väl kvalificerade anställda och bedrivas i aktiebolagsform med helstatligt ägande utan vinstintresse. 20 procent av aktierna ska på statens uppdrag förvaltas och företrädas av dels holdingbolagen vid universiteten i Luleå och Umeå med vardera 5 procent, dels av Rymdbolaget AB för att ge en lokal förankring.

I den mån kapitalkrävande operativa verksamheter ska bedrivas bör dessa företrädesvis bedrivas i dotter- eller intressebolag med delägare. Centret föreslås få ett eget kapital på 10 miljoner kronor. Under en etableringsfas föreslås därutöver en löpande statlig finansiering genom att ett direkt bidrag utgår på 5 miljoner kronor under det första verksamhetsåret och därefter 3 miljoner kronor per år under fem år.

Sammantaget statligt medelsbehov under sex år uppgår då till 30 miljoner kronor.

Målsättning är att minst 75 procent av omsättningen ska vara egenfinansierad inom fem år. Uppföljning och utvärdering föreslås ske efter två och fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".