10 nya jobb till Arvidsjaur - till att börja med

Ett center för att marknadsföra militär test och övningsverksamhet ska byggas upp i Arvidsjaur. Det föreslår regeringens specielle utredare som i eftermiddag kommer att presenterar utredningen i Arvidsjaur.

I norra Sverige finns flera stora skjut- och övningsfält som idag inte utnyttjas fullt. Den militära verksamheten vid dessa fält, och i luftrummet över land kan vidareutvecklas genom ökad internationell test- och övningsverksamhet (ITÖ).

Rätt hanterat och på sikt bedöms en utveckling av ITÖ-verksamheten ge en sysselsättningseffekt av motsvarande omfattning som vintertestningen av bilar. Det kan röra sig om 400 - 600 arbetstillfällen i norra Sverige. Den kan också kompletteras med andra utbildnings- tränings- och övningsverksamheter inom civila områden. Det för att möta behov av vinterförmåga och andra förmågor som regionens infrastruktur och unika förutsättningar kan tillgodose, utveckla eller rationalisera.

CTÖ-utredningen (Civil test- och övningsverksamhet), har nu överlämnat sitt betänkande, avseende etablering av ett center i Arvidsjaur som ska medverka till att utveckla civil och militär test- och övningsverksamheten i norra Sverige, särskilt i ett subarktiskt klimat. Uppdraget har ett samband med försvarsbeslutet den 16 december 2004.

Centret uppskattas i närtid få ett tiotal väl kvalificerade anställda och bedrivas i aktiebolagsform med helstatligt ägande utan vinstintresse. 20 procent av aktierna ska på statens uppdrag förvaltas och företrädas av dels holdingbolagen vid universiteten i Luleå och Umeå med vardera 5 procent, dels av Rymdbolaget AB för att ge en lokal förankring.

I den mån kapitalkrävande operativa verksamheter ska bedrivas bör de i första hand bedrivas i dotter- eller intressebolag med delägare. Centret föreslås få ett eget kapital på 10 miljoner kronor. Under etableringen föreslås dessutom en löpande statlig finansiering. Den skule ge ett direkt bidrag på 5 miljoner kronor under det första verksamhetsåret och därefter 3 miljoner kronor per år under fem år. Sammantaget statligt medelsbehov under sex år uppgår då till 30 miljoner kronor. Målsättning är att minst 75 procent av omsättningen ska vara egenfinansierad inom fem år. Uppföljning och utvärdering föreslås ske efter två och fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".