Rötägg inom polisen

Polisförbundet genomförde nyligen en stor undersökning om etikfrågor inom Polisen. Det framkom att en del poliser menar att problemet börjar redan vid rekryteringen till Polishögskolan då helt enkelt ”för många rötägg släpps förbi”.

Över 1000 poliser som är medlemmar i Polisförbundet har deltagit i undersökningen. Över hela Sverige har poliserna tillfrågats om sin syn på etik och moral inom Polisen. Björn Lundberg är Polisförbundets ordförande i Norrbotten. Han säger att man från förbundets sida inte kan påverka intagningen till Polishögskolan.

- Vi har ju under lång tid från förbundet velat vara med då det gäller rekryteringsprocessen, men vi har ingen påverkan eller insyn där. Just nu är det ju pliktverket som gör den sista gallringen, säger Björn Lundberg.

Att det skulle finnas särskilt många ”rötägg” inom Polisen, vill inte Björn Lundberg säga. Men han säger att det ibland rekryteras personer till Polishögskolan, som inte är lämpliga att bli poliser.

- Tyvärr så händer det att en och annan inte passar in i det här yrket, han har inte förstått vad det innebär att man utbildar sig till polis, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".