Metalls budkavle ändrade lagen

Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott blev resultatet av den budkavle som Metalls verkstadsklubb på SSAB lämnade till regeringen förra året.

- Det känns jättebra att vi har lyckats få en skärpt lagstiftning, säger Roger Forsberg, som är huvudskyddsombud på SSAB i Luleå.

Den nya lagstiftningen gäller från och med 1 juli och gör det lättare att ge böter till företag med osäker arbetsmiljö.

- Jag tror att det kommer att visa sig på sikt att företagen skärper till sig och att man har en säkrare arbetsmiljö för de anställda innan man startar arbeten, säger Roger Forsberg.

Det är nu tre år sen en slovakisk murare omkom på koksverket i Luleå. Och det var efter att förundersökningen mot hans slovakiska arbetsgivare lades ner förra året som Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå uppmanade andra fackklubbar i landet att skriva på en protestlista mot att polis och åklagare inte prioriterar arbetsmiljöbrott.

Med den nya lagen är det inte längre nödvändigt att straffa en enskild person för brister i arbetsmiljön. I stället blir det lättare att ge böter till företaget för att komma åt en osäker arbetsmiljö.

Men Roger Forsberg skulle också önska att polisen vore bättre insatt i arbetsmiljölagstiftningen genom att till exempel ha särskilda kurser i polisutbildningen.

- Det är något att jobba vidare på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".