Vindkraften ska utvecklas

Regeringen vill satsa mer på alternativ energi, bland annat vindkraft. Därför har flera vindkraftsamordnare utsetts, som ska jobba för att försöka utveckla vindkraften.

Socialdemokraten Ewa Hekvist Petersen blir samordnare för Norrbotten och Västerbotten och tanken är att samordnarna ska underlätta när det gäller kontakterna mellan vindkraftproducenter, myndigheter och andra intressenter.

- Vi ska se hur möjligheterna för en utbyggnad ser ut och hjälpa till att lösa problem och sen rapportera till regeringen hur det går. Vi har däremot inga maktmedel eller sanktioner att använda, säger Ewa Hedkvist Petersen.

Ewa Hedkvist Petersen tror att vindkraften kommer öka kraftigt under de kommande tio åren.

- Målet är en tiodubbling av vindkraftutbyggnaden, säger hon.

Hon hänvisar till en vindkartering, som Uppsala universitet gör, som visar att det blåser mer än man trott på vissa platser i Norrlands inland.

- Nu återstår att se om de lägena går att använda för en vindkraftsutbyggnad. Och om det finns företag som vill göra det, säger Ewa Hedkvist Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".