Tjejkvällar ska locka kvinnor till försvaret

Andelen kvinnliga yrkesofficerare i Bodens garnison har ökat under de senaste åren men för att ännu fler kvinnor ska söka sig till militären satsar försvaret för tredje året i rad på en särskild tjejkväll på Noliamässan som hålls i Piteå i augusti.

- Det ska inte vara så att försvarsmakten ska vara förhindrad att rekrytera bland hälften av våra lämpliga ungdomar utan vi vill kunna tilltala både tjejer och killar för att få tag på bra personal, säger Wilhelm Guldbrand som är informationschef på I19 i Boden.

Under tjejkvällarna på Noliamässan kan unga tjejer bland annat få information om vilka möjligheter som finns för den som vill jobba inom försvaret. På så sätt är det meningen att fler tjejer ska bli intresserade av att göra lumpen för att sedan vilja gå vidare och bli yrkesofficerare.

- Det har funnits ett mål om att det ska finnas tio procent kvinnliga yrkesofficerare till 2007 och det målet når man inte upp till, säger Wilhelm Guldbrand, som ändå tror att effekten av tjejkvällarna kan synas redan nu eftersom drygt 30 procent av de yrkesofficerselever som nu börjar sin utbildning är kvinnor.

Idag finns det knappt 4,5 procent kvinnliga yrkesofficerare i tjänst inom Bodens garnison.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".